Ay: Haziran 2024

Bir Ölümün Günlüğü

Ruh saman kağıdından bir defter, yağmur eritir, rüzgâr hırpalar Bir ölümün günlüğü bu ne bir kilit saklayabilir ne de bir anahtar açar Kum saatinden de farkı yoktur aslında günlerin, hep tepe takla geçer Ne tarafa çevirirsen çevir kumdan sayılı ömürleri, hepsi bir iplik gibi düşer   Bir ölümün günlüğü bu, bu bir ölünün Farkına çok …

Bir Ölümün Günlüğü Devamı »

Yaşasın, Yaşamı Dansa Kaldırdım!

 Ekwa Msangi’nin ilk uzun metrajlı filmi olan Farewell Amor (Elveda Aşkım), Walter’ın (Ntare Guma Mbaho Mwine) 17 yıl önce Angola’dan New York’a gelişinden bu yana, karısı Esther (Zainab Jah) ve kızı Sylvia (Jayme Lawson) ile ilk kez bir araya geldiği JFK Havaalanı’nda başlıyor. Öyle bir açılış sahnesi ki izleyiciyi hemen bu hassas ve bir o …

Yaşasın, Yaşamı Dansa Kaldırdım! Devamı »

Başkalaşım

 Baş habisim sesleniyor derinlerden.  Bir tanımı yok yalnızlığın.  Yalnızlığımın. Adı… Biçimi… Sesi… Kokusu… Belki. Uzaklaşmalıyım. Geleni gideni, gireni çıkanı belirsiz bin odalı ev kafam. Her odasında davetsiz, yüzsüz misafirler. Gel demeden gelenler, git desem de gitmeyenler. Burada gizlenmiştir diye düşünüyorum baş habisin içime giren sesindeki anlamı. Soğuk tuvalet kapağına aniden oturur gibi irkiliyorum. Çiş yaparken …

Başkalaşım Devamı »

Filistinli Bir Şair: Mourid Barghouti

Karşılaştığımızda söylemelisin, ömrün boyunca neden benden kaçtığını? Ne zaman dokunmaya çalışsam, gizlendin sen. Sanki aramızda beliren korkunç bir kapı vardı. Sanki anahtarlarım paslanmış veya körelmişti. … Duracağım yanında dimdik Kaldıracağım sol elini daha yükseklere Akan gözyaşlarımı bırakacağım Gülüşüme dokunana kadar Sadece… Sana kavuşursam Ey özgürlük!  Mourid Barghoti Filistinli bir şair, direnişin ve özgürlüğün şairi. Ülkesinin …

Filistinli Bir Şair: Mourid Barghouti Devamı »

DURLANMIŞ KÜTÜKLERE ÖZEL ŞİİR

en basit bir çelişkiyi bile göze almaktan acizsin en basit bir çatışmayı bile göğüslemeye yeltenmeden alemin anahtarı, mührü, karıların hükmü seninmiş gibi gezersin e ne de olsa alem senin gibi yüce varlıklara adanmış bir bitirme projesi sen anasın sen babasın sen kulsun göndere dikilsin varsın kainat, senin etrafında dönsün dursun bekle sıran gelince hepimizi bir …

DURLANMIŞ KÜTÜKLERE ÖZEL ŞİİR Devamı »

Obur Dünya -9-

                                    -Lütfen bu yazıyı aç karnına okumayınız, yemeklerden sonra bünyenize alınız.-  Yurt dışında herhangi bir amaçla bulunan geleneksel bir Türk’ten iki şey beklemek bazen çok zordur: birincisi o sırada aklına yatmayan bir kurala uyması, diğeri ise lokal lezzetlerden …

Obur Dünya -9- Devamı »

terbiye edilmiş bir mevsim neye benzerse, o işte

tasarruf ettiğin kelimeleri denize döktü diye mi bu yangın girdaplarda sörf yaptın, biliyorum güzel oluyor yalnız bana masal anlattıkça ulandığın yılların terbiye edilmiş bir mevsim neye benzerse, o işte      

Sefer Tasının Hikâyesi: Dabba/ The Lunchbox

 Dabbawala, Hindistan’ın yirmi milyon nüfuslu en kalabalık şehirlerinden Mumbai’de, her iş günü saat on birden sonra, iki yüz bin kadar yemeği, çalışan erkeklere ileten bir lojistik ağın hizmetlilerinin ismi. Babadan oğula geçen bu iş kolunda çalışan beş bin kişinin çoğu okuma yazma bilmese de, yaklaşık sekiz milyon sefer tasını sahiplerine  yüz yılı aşkın bir süredir …

Sefer Tasının Hikâyesi: Dabba/ The Lunchbox Devamı »

Kızıl Elma

 Sabah uyanmak bile çile gibi gelir mi insana? On beş dakika bu tarafa yatayım bir on beş dakikada diğer tarafa… Bakın böyle böle uyuyarak harcayabilirim bütün hayatımı. İşin tuhafı ne kadar uyursam o kadar yorgunum. Bitmek tükenmek bilmeyen bir uyuşukluk hâlindeyim sanki. Yıllar önce, toplayıp kalemi kâğıdı, düşmüştüm İstanbul yollarına. Onca roman, şarkı ve şiirlerle …

Kızıl Elma Devamı »

21. Yüzyılda “Ölmek” Neden Mümkün Değildir?

 Homo sapiens değil, Homo cursus: insan, koşan canlı. Koşan, ama soluklanmayan. Peki, kıvranıp durduğumuz bu koşu bandı üzerinde ölüm, ne gibi bir yere sahip? Ölümün anlamı eskiden olduğundan ne kadar uzakta ve biz ölüme ne kadar yakın duruyoruz?  Yahut soruyu değiştirip başka bir şekilde soralım: Ölüm, ne şekilde işimize yarayabilir?  İvan İlyiç güzel, sağlıklı günlerinde …

21. Yüzyılda “Ölmek” Neden Mümkün Değildir? Devamı »