Ay: Ekim 2024

Bardaktaki Tanrı/m

Yarı uyanık uykumun ortasında kara delik, mahzenimde gezegenler dönüyor. Kirli bir yanılgı kolumda dövme, yeşil bir at gözümde koşuyor Kanatıyorum göz kapaklarımı, hayalet bir Eskimo durmaksızın sayıyor domino taşlarını Halkalar soyut cisim, karanlık yangında bulduğum keşiş, saçlarımda bir kent kurdu Legolardan. Saat rıhtımında bekliyor okyanus adamı Tanrı/m porselendi, dışımdaki kabuk yarası Monolog astım aynama, Tanrı/m …

Bardaktaki Tanrı/m Devamı »

Şirreti Evcilleştirmek

 Birbirinden güzel oyunların sergilendiği, çok sevimli bulduğum Moda Sahnesi’nde, farklı isimlerle Türkçeye çevrilen William Shakespeare’in  The Taming of the Shrew oyununu izlemiştim bu yaz. Yeni sezon başlamadan bu oyunla ilgili izlenimlerimi paylaşmamın yaralı olabileceğini düşündüm.   William Shakespeare’in 1590-91’de yazdığı 1593’de ilk temsilinin yapıldığı eser, 1934’den beri Huysuz Kız veya Hırçın Kız olarak dilimize çevrilirken bu …

Şirreti Evcilleştirmek Devamı »

Olay Örgüsü

Kabız olmuş. Bir bardak ılık suya birkaç kuru kayısı atsın akşamdan. Sabaha şişer onlar. Kalkınca yesin hemen. Şifa olur. Yok canım, öyle değil. Yazar kabızlığı diyorlarmış. Nasıl desem, bir tür tıkanma. Yazamıyormuş artık. Yahu otursun işte masanın başına, beklesin azıcık. İlahi! Neyi bekleyecek ayol? Gelmesini. Sabır lazım. İlhamın gelmesini bekleyecek tabii… Otobüs mü bu, bekleyince …

Olay Örgüsü Devamı »

Fovizm:Renkler ve Duyguların Vahşi Kontrastı /Doğanın Vahşi Canlılığı

“Fovizm her şey değildir ama her şeyin temelidir” Henri Matisse  1898 – 1910 arası eserlerini veren Fovizm akımı,  kurucu ressamları Henri Matisse, Andre Derain, Maurice de Vlaminck ile tanınmıştır. Bu dönemde onlarla eserler veren ve onları takip eden Jean Puy, Henri Manguin, Raoul Dufy, Albert Marquet, Samuel Helpert, Kees van Dongen, Georges Braque fovist sanatçılardan …

Fovizm:Renkler ve Duyguların Vahşi Kontrastı /Doğanın Vahşi Canlılığı Devamı »

Dönence

Meczup olmayı dilerken beyhude yollara şaştım Anladım ki mecruhmuşum ezelden Bir biganenin rengine kanıp aşina sanmışım Müjganın peşindeyim bi-haber güzelden Yorgunluğum kalbimin iklimlerinde açmayan güllerden Ağlarım mütemadiyen mutluluktan veyahut hüzünden Düşer bir katre yaş mutlaka Bilirim değmez bu ağyar dünyaya Giderim eski zamanlara kalırım orda ebedi Sonra dönerim gerçek zamana bahtsız bedevi misali Nazarı çıkar …

Dönence Devamı »

Hatırlatıcı

 Geçenlerde bir gün kısa bir yolculuk yapmak için bindiğim trende bir beyefendinin yanına oturdum. (Hikâye asla o beyefendiyle ilgili değil.) Kulaklıklarım takılı vaziyette yolculuğum başlarken kendisine gözümün kenarıyla baktım. Telefonunda müzik seçimi yaptığını ve onun da kulaklıklarının takılı olduğunu fark ettim . Başımı trenin beyaz, sakız lekeleriyle dolu olan yerine çevirdim. Kendisinin yüzüne hiç bakmadım …

Hatırlatıcı Devamı »

El-veda

İlk uyandığımda; Yatıya kalmış gibi hissettim “Bu saatte ne yapacağım?” dedim Kendime, kendi kendime Hava henüz karanlık Dışarıda tilki belki de çakal sesleri   İkinci uyanışım; Güneş hâlâ dağın ardında, görünmüyor Bu sefer bir rüzgâr sesi Sadece bir kerelik rüzgâr sesi Dahası yok   Ve üçüncü kez; Dışarıya ilk adım Bir parça bulut, bir parça …

El-veda Devamı »

İşçisin Sen, İşçi Kal!

 2019 yapımı Üzgünüz, Size Ulaşamadık (Sorry We Missed You), güvencesiz çalışma koşullarını, emek sömürüsünü ve yönetmenin deyimiyle bu sömürünün yalnızca bireyi değil yakın çevresini de nasıl etkilediğini anlatıyor. İşçi sınıfı sinemasının usta yönetmeni Ken Loach, bizi yine derinden sarsıyor.  Film, mesleki eğitimi olmayan Ricky’nin bir kargo şirketinde taşımacı olarak çalışmak için birim yetkilisi ile yaptığı …

İşçisin Sen, İşçi Kal! Devamı »

Savaş Suçlusunun İtirafları

 Yıkılmış uygarlıkların kalıntıları arasında dolaşmayı hep sevmişimdir. Bozguna uğramış kentler bana barışın kıymetini hatırlatır. Zamanın silip süpürdüklerine tanık oldukçayaşamdan yana inancım artıyor. Barışın tadını çıkarmalı, nitekim kâinatın sıfır noktasındaki medeniyetler dahi harabeye dönebilir. En korunaklı şehirler istila edilebilir, bereketli topraklar bir gün çoraklaşabilir.  Barış zamanında yurttaşlar çocuk büyütüp ekin yetiştirmeye pek heveslidir. Ben bu uğraşları …

Savaş Suçlusunun İtirafları Devamı »

Herakleitos Deli mi? Yoksa Uyanışın Karanlık Şövalyesi mi?

 Kendi dönemine imzasını atarak günümüze kadar düşünceleri ile yaşamayı başarmış ünlü filozof Karanlık Herakleitos, ortaya attığı fikir ve düşüncelerini anlaşılır ve sade bir dil ile değil; beyin süreçlerini çalıştıran, okuyucunun aktif olarak düşünüp yorum yapmasına yardımcı olarak gerçekliği kelimelerin gizli anlamları arasında bulmasını sağladığıiçin “Karanlık” unvanını kazanmıştır. Belki de o, karanlıklar içinde yol gösteren bir …

Herakleitos Deli mi? Yoksa Uyanışın Karanlık Şövalyesi mi? Devamı »